Şirket Bölünmesi Nedir?
Herhangi bir sermaye şirketinin ya da herhangi bir kooperatifin pek çok sebebe bağlı olarak tüm mal varlığını ya da mal varlığının bir kısmını var olan ya da yeni kurulan bir şirkete hisselerini devretmesi durumuna şirket bölünmesi denmektedir. Şirket bölünmesi kısmi bölünme ve tam bölünme olarak ikiye ayrılmaktadır.
Şirket Bölünmesi ve Şartları Nelerdir?
Şirket bölünmesi ve birleşmesi ayrı ayrı süreçler olarak ele alındığından başvuru yaparken hangi eylem için başvuru yapacağınızı belirtmeniz gerekir. Şirket bölünmesi durumunda bölünen şirketin ve satın alımını yapan şirketin hiçbir sorun yaşamadan, pürüzsüz bir şekilde bu dönemi atlatmaları adına en iyi hizmet kalitesini sizlere sunmaktayız. Şirket bölünmesi şartlarını da daima göz önünde bulundurmakta ve tüm koşulları yerine getirmekteyiz. Koşulları dikkate alarak inceleme ve denetleme raporlarını hazır etmekteyiz. Bu koşullar;
- Bölünme yolu ile yeni bir kuruluş haline gelen firmaların ana sözleşme planı olmalıdır.
- Öngörülen teminatlar sağlanmalıdır.
- Öngörülen ilanlardan itibaren üç ay içerisinde teminatlar alınmak zorundadır.
- Devir alan şirketin sermayesi koruma altına alınmalıdır.
- Alacaklıları tehlikeye düşürecek her türlü durum ve tavırdan uzak durulmalıdır.
Bu koşullar sağlanarak şirket bölünmesi ve birleşmesi işlemlerine adım atmaktayız. Her eylemi tamamen garanti çerçevesinde gerçekleştirmek adına daima deneyimli ve yetkin personellerimiz ile çalışmakta ısrarcıyız. Aynı zamanda şirket bölünmesi durumu için gerekli olan belgelerin de en kısa süre içerisinde toparlanması gerekir. Bu belgeler;
- Her bir şirkete ait yasalarca belirlenen inceleme raporları,
- Alacaklıların teminat verilmesini istediklerine dair ticari belgeler,
- 2 nüsha olacak şekilde bölünme planları,
- Şirket yetkilileri tarafından imzalanan haklar listesi,
- Hakların firmalara ait olduğunu gösteren beyanlar,
- Bölünme raporlarıdır.
Ciddi ve usullere uygun şekilde hazırlanması gereken tüm bu belge ve raporlar için destek ve danışmanlık hizmeti alarak süreci çok daha hızlı ve gönül rahatlığıyla geçirebilirsiniz.
Şirket Bölünmesi Türleri Nelerdir?
Şirket bölünmesi ve birleşmesi ayrı olarak ele alındığından türleri de ayrı şekilde ele alınmaktadır. Hem kanun gereği hem de firmamızın kanuna uygun çalışmaları gereği, şirket bölünmeleri iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Birinci yöntem tam ikinci yöntem ise kısmi olarak ele alınmaktadır. Tam bölünme durumunda şirketler mal varlıklarını, alacaklarını ve diğer borçlarını iki ya da daha fazla şirkete tamamen devrederler. Devralan şirket her şeyiyle devralmış olur. Kısmi bölünme durumunda ise bilançoda yer alan gayrimenkuller, üretim tesisleri ve hizmet birimleri ve diğer tüm mallar değerlerince hisseler karşılığında şirkete devredilir. Burada söz konusu olan şirketler birden fazla da olabilir. Mali müşavirlik ofisi olarak her türlü şirketin hakkını korumaya ve hem birleşmede hem de bölünmede tüm süreçleri güvenle takip etmeye ve sonuçlandırmaya devam etmekteyiz.